You are here
Home > Календар на събитията > На този ден > РУСИЯ РАЗСЕКРЕТИ ВОЕННИ ДОКУМЕНТИ ЗА 22 ЮНИ 1941 Г.

РУСИЯ РАЗСЕКРЕТИ ВОЕННИ ДОКУМЕНТИ ЗА 22 ЮНИ 1941 Г.

ww2 22 June

“На 22-23.06 е възможно внезапно нападение на немците [което] може да започне с провокационни действия. Задачата на нашите войски е да не се поддават на никакви провокационни действия, които може да предизвикат големи усложнения.”

Това съобщение е подписано от съветския министър на отбраната Семьон Тимошенко в 1:45 през нощта, кодирано и разпратено 45 минути по-късно до командващите 3 армии на западната граница на СССР на 22 юни 1941 г. В 4 часа сутринта армията на нацистка Германия нахлува и започва тази част от Втората световна война, която в страната наричат Велика отечествена война.

Документът е сред разсекретените от Министерството на отбраната на Русия по повод 77-годишнината от този ден. В Русия той се отбелязва като Ден на памет и скръб за загиналите – по данни на отбранителното министерство – 27 милиона цивилни и военни граждани на СССР.

В същия документ се казва, че съветската армия трябва да бъде „в пълна бойна готовност, за да посрещне удар на немците или на техните съюзници“. Затова се заповядва до изгрев слънце на 22 юни 1941 г. да бъдат заети всички огневи точки по държавната граница, а по полевите летища да се изкара и маскира цялата авиационна техника, включително бомбардировачите, които иначе са за нанасяне на удари дълбоко в тила на противника. Нарежда се и „затъмняване на градове и обекти“.

Сред публикуваните днес разсекретени документи за пръв път е показана трофейна карта на плана „Барбароса“ с разположението на германските части и планираното им настъпление.

Вероятно в Генщаба не са знаели, че в първите часове нацистката армия е унищожила още по летищата значителна част от съветската бойна авиация, защото в заповедта се казва: „Разузнавателната и бойната авиация да установят местата на съсредоточаване на авиацията на противника и групировките на сухопътните му войски. С мощни удари на бомбардировъчната и щурмовата авиация да се унищожи авиацията по летищата на противника и масирано да се бомбардират основните групировки на наземните му войски. Ударната авиация да атакува Германия в дълбочина до 100-150 км. Масирано да се бомбардират Кьонигсберг (дн. Калининград – бел.ред.) и Мемел (литовското пристанище Клайпеда от другия край на Куршския залив – бел.ред.). По територията на Финландия и Румъния да не се извършват бойни полети до изрично нареждане.“

В спомените си адмирал Николай Кузнецов разказва, че много от хаоса в първите седмици на войната и дадените огромни жертви и пленени (над милион и половина от тях загиват в лагери за военнопленници още преди Нова година) е можело да се избегнат, ако дори месец по-рано е била изградена единна командна структура. Съветът (т.нар. Ставка) на Главното командване на въоръжените сили е създаден на 23 юни, т.е. на втория ден след като германските бронирани колони вече настъпват дълбоко в СССР. Сталин формално е член, но не участва в заседанията, на които председател е министърът на отбраната Тимошенко.

……………………../

Коментар на Николай Колев Рейтинг: 1995 21:02, 22 юни 18

Това обяснява и огромния брой жертви. Реално, на фронта – два пъти по-големи от немските. Заедно с избитите от НКВД, заградителните отряди (отряди зад собствените войски, стрелящи по тях, ако отстъпват) и Сталинските репресии жертвите наистина са 27 млн. официално признати и 42 млн. по изчисления на историци.

Ste
More than 48 years in the fields of Information and Communication Technology. From The Beatles fan to Golden Gate Warriors fan... Design, Music and Dance...
https://drazhev.com
Top