You are here
Home > Календар на събитията > Нашите лектори в семинара „Титаните…“

Нашите лектори в семинара „Титаните…“

Христо Иванов

Христо Иванов

танцьор и хореограф, продължител на делото на титаните на българския фолклорен танц…

един от лекторите на работния семинар от 5-7 Април 2018 г.

­Творческа автобиография на Христо Колев Иванов

(роден на 22 май 1949 г. в гр. Казанлък)

Започва да танцува български народни танци в родния си град. От 1964 г. до 1968г. учи в Държавно хореографско училище – София, в класа на изтъкнатата хореограф и главен хореограф на националния ансамбъл – Маргарита Дикова.

През 1970г. се явява на конкурс в ансамбъл “Филип Кутев”, където е приет за танцьор и танцува до 1982г. като достига до прима солист на ансамбъла.

От 1982г. до 1988г. е хореограф на ансамбъл “Филип Кутев”. Тук, сред истинските носители на фолклора – танцьори, певици, музиканти и техните ръководители, Филип Кутев и Маргарита Дикова, Христо Иванов се формира, като бъдещ хореограф, творец и педагог. Тук се появяват първите му творчески постижения – “Коледари”, “По гроздобер”, “Пиринска севда” и”Празник в Тракия”. С националния ансамбъл Христо Иванов гастролира в много страни по света, обогатявайки своя мироглед – Германия, Полша, Русия, Гърция, Унгария, Тунис, Индия, Франция, Италия, Чехословакия, Йордания.

През 1975г. е поканен от Кирил Харалампиев едновременно с работата си в държавния ансамбъл да преподава български танци в държавното хореографско училище, където става и ръководител на ансамбъла на училището.

През 1983г. се дипломира във ВМПИ град Пловдив – специалност хореографска режисура.

От 1983г. до 1988г. е помощник-ръководител на Димитър Димитров в ансамбъл “Средец”. След напускането на Средец, 6 години е главен художествен ръководител на ансамбъл “Искър”, град Нови Искър, а по-късно е ръководител на танцовия състав на ЦДК на транспортните работници – София.

През 1989г. напуска ансамбъл “Филип Кутев” и окончателно се посвещава на педагогическа дейност в Националното училище за танцово изкуство.

От 2006г. е ръководител на специалности български танци в НУТИ.

Многократно е провеждал семинари по български танцов фолклор в България, Япония, Германия, Унгария, Швейцария, САЩ.

Хореографско-постановачното творчество на Христо Иванов обхваща художествена обработка на автентични танци и обреди, като:

“Коледари”, По гроздобер”, “Пиринска севда”, ”Празник в Тракия”, “Видинска сюита”, “Ямболски коледари”, “Граовска сюита”, “Тракийски танци”, “Добруджанско настроение”, спектаклите “Жива вода” и “Огъня български”.  Има и авторски експерименти в съвременни форми, като “Танцови фантасмагории”.

За активната си творческа дейност Христо Иванов е печелил множество награди и отличия:

  • Златни медали от III, V, VI иVII Републикански фестивали на художествената самодейност.
  • I награда на международния фолклорен фестивал в град Нанси – Франция, с ансамбъл “Искър” 1980г.
  • I награда за авторски танц на фолклорния фестивал в град Палма де Майорка – Испания.
  • I награда за авторски танц в град Варна 1998г.
  • През 2005г. е награден от Министерство на културата, с отличие и грамота за “Принос в развитието на българската култура”.
  • Носител е на “Златната лира” на СМТД – 2006г.

Очаквайте лекциите на Христо Иванов по време на работния семинар…

Ste
More than 48 years in the fields of Information and Communication Technology. From The Beatles fan to Golden Gate Warriors fan... Design, Music and Dance...
https://drazhev.com
Top