You are here
Home > Днес > Olympic Winter Games

23-те Зимни олимпийски игри

https://www.pyeongchang2018.com/en/index

Броени дни остават до началото на Зимните олимпийски игри в Република Корея. Церемонията по откриването е на 9 февруари и ще бъде излъчена на живо в ефира на БНТ.

Кой е градът, който ще има честта да бъде домакин на най-големия спортен форум?

През 2010 година Пьонгчанг загуби битката за домакинство от Ванкувър, а през 2014-а от Сочи. Упоритостта на националния олимпийски комитет на Република Корея даде резултат и през 2011-а Пьонгчанг беше избран за домакин на 23-те Зимни олимпийски игри през 2018-а. Разположен в провинция Кануън, част от планинската верига Тебек, на около 180 км източно от столицата на Южна Корея – Сеул, Пьонгчанг е най-малкият град след Лилехамер, който ще приеме Олимпийски игри. Страната ще бъде домакин на най-големия спортен форум за втори път след летните олимпийски игри в Сеул през 1988 година.

Градът се намира на едва 80 км от демилитаризираната зона, а в района все още може да се усети копнежа на местните да се отърсят от някогашния образ на Пьонгчанг. Той носи спомени за изоставени въглищни мини и стръмни хълмове, белязани от огради с бодлива тел, бункери и минни полета, чиято цел е била предпазването от инвазията на Северна Корея. Голяма част от живущите там са наследници на бежанци, намерили спасение на Юг по време на Корейската война.

В провинцията се намират множество будистки храмове, сред които и известният Уолджонгса, основан преди близо 1400 години. Южнокорейците свързват Пьонгчанг с изобилието от картофени полета, орехи и сушен полък, оставен под зимното слънце, за да се превърне в традиционния национален деликатес.

И ако преди години местните са гледали на зимните спортове като забавление и хоби за богатите, то с течение на времето планините и ледените пързалки около Пьонгчанг го превръщат от традиционно сънлив и спокоен град в планински курорт за международни събития, включително и Зимните азиатски игри през 1999 година.

Сега общо три зимни курорта и 13 модерни съоръжения ще приемат спиращи дъха състзания. През следващия близо месец Пьонгчанг и съседния Кангнън ще отпразнуват победата и олимпийския дух с призив за обедениние и мир за един по-добър свят.

Top